تمام برنامه های دبیرستان نگاه نو، در سه بخش فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و تربیتی؛ به نحو زیر انجام میشود:
الف) فعالیتهای آموزشی:
بخش آموزشی دبیرستان، آموزش و آزمایش محتوای کتابهای درسی آموزش و پرورش را دربرمیگیرد. برنامه های بخش آموزشی به قرار زیر است:
- کلاسهای درسی (برنامۀ هفتگی مدرسه): برنامۀ هفتگی مدرسه همراه این دفترچه به همه دانش آموزان ارائه شده است. با مطالعه این برنامه، با نام دبیران کلاسها آشنا خواهید شد. هرگونه تغییر برنامه در نیمسال دوم یا هر زمان دیگر، از طریق وبسایت مدرسه به آگاهی دانشآموزان و اولیای گرامیشان خواهد رسید.
- آزمونهای میان نیمسال: آزمونهای میاننیمسال اول و دوم، در هفته آخر آبانماه و هفته سوم اسفندماه برای برخی از درسها برگزار خواهد شد. (آزمون های میان نیمسال اول در بازه 22 تا 29 آبان ماه است.) برنامۀ این آزمونها متعاقباً به آگاهی دانشآموزان میرسد. کلاسهای درسی در طول برگزاری آزمونهای میاننیمسال برقرار است.
- آزمونهای پایانی نیمسال: آزمونهای پایانی نیمسال اول و دوم مطابق هر سال در دیماه و خردادماه برگزار میشود. (آزمون های پایانی نیمسال اول در بازه 4 تا 24 دی ماه است.) موارد آزمون، همۀ درسهایی است که دانشآموزان در طول نیمسال در برنامۀ درسی خود دارند. کلاسهای درسی در طول برگزاری آزمونهای نیمسال تعطیل میباشد.
- نشستهای توزیع کارنامه و دیدار اولیا و دبیران: توزیع کارنامۀ میاننیمسال نخست همزمان با برگزاری نشست دیدار اولیا با دبیران در هفتهی نخستین آذرماه انجام خواهد شد تا پس از آگاهی دانشآموز و اولیا از نمرات، مشکلات احتمالی شناسائی شوند و دانش آموز با رفع آنها برای آزمون های نیمسال نخست به آمادگی لازم دست یابد؛ همچنین توزیع کارنامۀ میاننیمسال دوم همزمان با برگزاری نشست دیدار اولیا با دبیران در ابتدای هفته ی چهارم اسفندماه انجام خواهد شد .
- جلسات دانشافزایی اولیا: در طول سال تحصیلی و به فراخور نیازهای دانشآموزان، نشستهای دانشافزایی اولیا توسط مسئول پایه دبیرستان برگزار خواهد شد. محتوا و تاریخ دقیق این نشستها توسط وب سایت مدرسه به آگاهی اولیای گرامی خواهد رسید. امید است با تنظیم وقت و شرکت فعال در این نشستها به امر تعلیم و تربیت هرچه بهتر فرزندانمان ارج نهیم.
فعالیتهای پژوهشی نبض تپنده مدرسه، زمینهسازی برای پرورش استعدادهای نهفته و خلاقیت دانش آموزان در شاخههای مختلف است.
بیشتر فعالیتهای پژوهشی دبیرستان نیز در راستای تحقق این هدف انجام میگیرد. این فعالیتها به شناخت علایق و ایجاد انگیزه در دانش آموزان میانجامد.
فعالیتهای پژوهشی این دبیرستان شامل بخشهای زیر است:
- کارسوقها و جشنوارههای دانش آموزی:
کارسوق که برابرنهاد فارسیـعربی واژۀ workshop است، به طور خلاصه به فرایندی گفته میشود که دانشآموزان طی آن با بهکارگیری دانشِ از پیشآموخته و مهارتهای عَملی، در قالب مسابقه، آزمون، کارگروهی و… به فعالیت میپردازند و آموختههای علمی و مهارتهای عملی نو به دست میآورند.
یادآوری1: تاریخ و جزئیات دقیق کارسوقها و نحوۀ نامنویسی، در زمان مناسب به آگاهی میرسد.
- برگزاری کلاسهای پژوهشی:
در طول سال تحصیلی، در روزهای شنبه 2 زنگ برای کلاسهای پژوهشی درنظر گرفته شده است. دانشآموزان، میتوانند کلاس خود را مطابق علاقۀ خود انتخاب کنند.
- برگزاری کلاسهای عصرانه:
افزون بر زنگهای داخل ساعات مدرسه، کلاسهای فوق برنامه دیگری نیز در روزهای گوناگون هفته و پس از ساعت رسمی مدرسه توسط گروههای آموزشی و پژوهشی برگزار خواهد شد که شرکت در آنها اختیاری ـ و منوط به همراه داشتن رضایتنامه از اولیا ـ است. (مگر کلاسهای تقویتی که برای برخی از دانشآموزان پیشبینی میشود و شرکت در آنها اجباری است.)
- نمایشگاه دستاوردهای دانش آموزی و همایشهای علوم و فنون:
در اواخر سال تحصیلی، مدرسه میزبان میهمانان بسیاری از جمله اولیای دانشآموزان مدرسه، اولیا و دانشآموزان مدارس دیگر، و … در نمایشگاه دستاوردهای دانشآموزی و همایش علوم و فنون است. در این ایام، حاصل یک یا دو نیمسال تلاش دانشآموزان در نگارش مقالۀ پژوهشی یا ارائۀ تحقیق، ساخت ابزار یا وسیله، تهیۀ نرمافزار یا شبیهسازی رایانه، گردآوری مجموعه، ابداع روش و … به نمایش در میآید.
ج) برنامههای تربیتی
در دبیرستان مسئولی با تجربه و تحصیل کرده به عنوان “مشاور” برای امور تربیتی، آموزشی و … حضور دارد و در تمامی امور ناظر بر اتفاقات پیرامون دانشآموزان بوده و در مواقع لازم با گفتگوهای رو در رو با دانشآموز و اولیای ایشان خط مشیها، رهنمودها و نکات لازم را گوشزد میکند. مشاور نه تنها بر امور آموزشی که همواره بر سلامت روان دانش آموزان نیز نظارت مستمر دارد. و خانواده نیز می تواند در مواقع نیاز و با هماهنگی قبلی از راهنمایی های ایشان استقاده نماید.
از دیگر اموری که در کنار امور مشاورهای دانشآموزان در مدرسه رقم میخورد برگزاری جلسات دانشافزایی اولیاست که موضوع، مکان و زمان دقیق برگزاری جلسات که ارتباط تنگاتنگی با نیاز دانشآموزان (متناسب با ایام سال تحصیلی و فراخور حال ایشان) دارد با فاصلهای مناسب از جلسات (برای برنامهریزی بهتر و دقیقتر جهت سهولت در حضور اولیا گرامی) اطلاع رسانی خواهد شد.
د) برنامههای فرهنگی
پرورش فضايل اخلاقي يكي از مهمترين اهداف والاي رسالت پيامبران خدا بوده است تا انسان در مسير كمال كه علت غايي آفرينش است، قرار گيرد و پيامبر عظيمالشأن اسلام (ص) با اشاره به فلسفه بعثت خويش در حديث معروف (انما بعثت لاتمم مكارم الاخلاق) بدان تصريح فرمودهاند. فلاسفه و انديشمندان و حتي پيروان مكتبهاي مادي نيز هر يك با بينش و اهداف خاص خود از تربيت و اخلاق سخن گفته و اصول و روشهايي را براي آن ارائه دادهاند كه اين خود بيانگر اهميت و سرنوشت ساز بودن اين مسأله براي انسان، در هر شرايط و همه جوامع است. اخلاق و تربيت اسلامي، با ويژگيهاي خاص و بعد متعالي خود، تضمين كننده سعادت انسانها در همه عصرها است و فراگيري علمي و تخلق عملي به آن، با شيوه منطقي و در چارچوب برنامههاي آموزشي و تربيتي، امري ضروري و لازم است. چنانچه فردي به طرز شايسته تربيت شود ميتواند براي خود و جامعه پيرامونش فردي مؤثر و كارآمد باشد و نيز چنانچه فردي وارد عرصههاي مختلف سياست، اقتصاد و فرهنگ و امور مشابه ديگر شود ولي به خوبي تربيت نشده باشد در هر يك از اين عرصهها به خود و جامعه پيرامون خود ضرر و زيان وارد ميكند. حال با توجه به این نکات، در ادامه عناوین و سرفصل برنامه های فرهنگی دبیرستان ارائه می گردد.
- برگزاری مراسم جشن و سوگواری: در طول سال تحصیلی ایام و مناسبتهایی وجود دارد که میتوان از آن برای انس هر چه بیشتر با خداوند متعال و اهل بیت(علیهم السلام) استفاده کرد. سرآمد این ایام، مراسم سوگواری سید و سالار شهیدان است که با توجه به فضای جامعه و خانوادهها، این مراسم با حضور و مشارکت بسیار خوب دانشآموزان (مانند: برپایی ایستگاه صلواتی در حیاط مدرسه، و برگزاری جلسهی سوگواری) برگزار میشود. (با توجه با قرار گرفتن دهه اول ماه محرم در تابستان، برنامههای مقتضی برای ایام اربعین پیش بینی خواهد شد.)
- برگزاری زیارت عاشورا: این جلسات در اولین چهارشنبه هر ماه، قبل از آغاز ساعات رسمی مدرسه برگزار میگردد.
- برگزاری و اهتمام به نماز جماعت: از آنجا که در دین مبین اسلام و همچنین ادیان دیگر الهی توجه ویژه به نماز و همچنین نماز جماعت شده است، سعی و اهتمام مسئولین دبیرستان در برپایی باشکوه این فریضه مهم میباشد.
- برگزاری اردوهای زیارتی، سیاحتی، تفریحی: در هر فصل یک اردوی بلندمدت (3 – 4 روزه) و یا کوتاهمدت (5/1 روزه) برگزار میگردد. برگزاری فعالیتهای مفرح ورزشی، علمی و تفریحی در کنار اهداف ویژه تربیتی از مهمترین اهداف این اردوها میباشد. به علاوهی از این پس هر سال تابستان نیز یک اردوی بلند مدت برای دانشآموزان برگزار خواهد شد.
باشد که با توجه با عنایات حضرت حق و دعای خیر اولیای محترم در انجام امر خطیر تعلیم و تربیت موفق باشیم.